Det här handlar om ett samhälle där 8åringar förminskas till sitt kön och sedan kränks - grovt

Jag har kommit hem alldeles för sent om kvällarna senaste terminen och därför inte haft mycket tid att spendera med min lillasyster, 8 år, som börjat i årskurs 2. Idag hämtade jag henne från fritids och vi lagade mat tillsammans. Det var upplagt för att bli väldigt bra och det var riktigt mysigt tills jag bestämde mig för att fråga lite om livet i 2an. "Vad gör ni liksom?" "Vad pratar ni om? "Har folk idoler eller hejar på lag eller vad är det som gäller?" Hon redogjorde för vilka ramsor som gällde och kom sakta men säkert in på det komplexa i att "alla tjejer" var kära i den elakaste killen i klassen, och hur det kan bli så. Vi pratade om grupptryck med mer och att han kunde vara snäll ibland när han inte hade sina kompisar med sig.
 
Men så.
Jag - "Vad brukar killarna göra som är elakt då?"
Syster, 8 år- "Jo ibland stör dom när vi leker och tar *kompis* basketboll och gömmer den. Och så gör dom grävskopan och det är inte så roligt." 
Jag - "Vad är grävskopan för lek?"
Syster, 8 år- "Joo dom gör såhär grejer med handen och drar upp..." (uppenbarligen generad)
Jag - "jag fattar inte, hur menar du? Visa!"
Syster, 8 år- " nää jag kan inte visa men alltså..."
Hon drar handen genom luften så som att hon smeker/gröper ett kön på någon annan, jag fattar direkt och förstår hennes genans.
 
Fyfan.
 
Jag började koka inombords men höll mig lugn för hennes skull, jag ville veta mer innan jag drämde en tallrik i golvet. Min lillasyster berättar efter mina många taktiskt formulerade frågor om hur 2-3 killar i klassen brukar ge sig på tjejerna i klassen (ofta bestämmer de sig för "någon att sikta in sig på" så att tjejerna inte kan springa iväg) och ta dom på könet "som en grävskopa gräver". 
 
Det här händer alltså under timmarna på fritids. Min syster berättade att killarna aldrig vågar göra så på skoltid för efter lunchrasten brukar det pratas i klassen om det hände något jobbigt på rasten. Killarna vet alltså mycket väl att det är fel och att det inte skulle accepteras av lärarna
 
Jag- "Varför tror du att dom gör det? När brukar dom göra det liksom?"
Syster, 8 år- "Om en kille är själv så kan han göra det för att han har tråkigt, om det inte finns något roligare att göra liksom. Om dom är tillsammans så gör dom det som en jakt för att det är kul och försöker göra det på alla."
 
Det är inte upp till mig att sitta och analysera om det här är beteenden som tillåts/uppmanas/förbises i barnens hem eller inte men min syster svarade på frågan om hur länge det pågått att det började i 1an (för ett år sen då barnen var 6-7 år gamla) och att killarna verkade ha lärt sig av dom äldre killarna för hon kommer ihåg att det hände äldre tjejer när hon själv gick i förskoleklass.
 
Jag - "Vad gör ni då då? Tar ni tillbaka på killarna?"
Syster, 8 år- "Nä det går inte. Vi brukar säga till fritidsfröken och så."
Jag - "Vad gör fröknarna då?"
Syster, 8 år - "Dom säger typ "men det var ju inget bra". En gång hörde jag och *kompis* att en fröken sa till en av killarnas mamma men hon sa inte ens till honom på ett argt sätt."
 
När jag kände mig ganska redo( fått namnen på killarna) berättade jag på ett så konstruktivt sätt jag kunde att killarnas uppträdande är HELT JÄVLA INTE OK. Hon har aldrig tagit sig för att berätta om det här för någon förälder och det verkar inte klasskompisarna heller ha gjort: varför skulle dom? Sen dom började förskoleklass här i vårt lokala övre-medelklass-lågstadium har det gått till så här. Tjejerna har inte insett att det är något att reagera på. Visst, dom tycker att det är jävligt obehagligt men när dom gång på gång säger till fröknarna och det alltid ges samma svar tvingas dom sig sakta men säkert att acceptera tillvaron. Det går tydligen inte heller att berätta för föräldrarna, "för det är pinsamt" att ta upp från ingenstans. 
 
HELVETES JÄVLA SKITSAMHÄLLE där tjejer på 7-8 år ska behöva stå ut med att killarna i klassen tar sig sådana illegitima friheter och kränker hela deras person.
 
Nu vill jag inte höra något om att "boys will be boys" för det här har inget med inheritance att göra, det här är en socialt konstruerad handling som frodats av sjuka samhällsideal och acceptans, vilken då vandrar genom generationer (årskurser på ett lågstadium)och okej-as. Jag vill inte heller höra att det har med "killars tidiga sexuella mognad" att göra för det är inte vad det handlar om. Det finns inget sexuellt över det som händer, det är enbart en maktutövning och en kränkning: killarna gör det för att dom kan, för att dom har tråkigt, och för att tjejerna ogillar det ( det har hotats med "grävskopan" för att få tjejerna att göra det killarna vill). Jag vill inte heller höra "men dom förstår ju inte vad dom gör". Johoo du. Dom förstår kanske inte hur det här kan komma att ärra tjejerna för livet och hur det ter sig ur ett samhällsperspektiv men dom förstår att det är ett helt oacceptabelt beteende då dom håller sig till stunder när lärarna är frånvarande och tjejerna gör mycket motstånd.
 
Det jag allra minst vill höra nu är att du som läsare känner empati för min syster som tvingas gå med dessa vidriga pojkar då det inte är hennes klass det här handlar om egentligen. Det här handlar om ett samhälle där 8åringar förminskas till sitt kön och pojkar härskar över flickor genom att kränka det enda som skiljer dem åt. Det här handlar om helt vanliga pojkar som med stor sannolikhet växt upp i hem med goda värderingar och relativt jämställda föräldrar. Det här handlar kanske om din son, din systerson, ditt barnbarn, din lillebror eller ingen pojke du någonsin träffat. Det handlar inte om alla pojkar men det handlar om några och det är några pojkar för mycket. 
 
Jag vet inte hur det här bäst hanteras men jag vill bara uppmana alla med en pojke där hemma att ta ett snack om grupptryck, mobbing, klasskompisar (speciellt tjejer) och respekt. Kanske är inte din närmsta pojke alls såhär men risken finns och jag vill bara be er att förebygga att sånt här händer hellre än att sitta efterklok och ångra att ni aldrig tog snacket.
 
 
Syster, 8 år "Men kille har nästan slutat nu så jag hoppas att dom andra slutar snart också, för det är verkligen inte okej."
 
(jag ska uppenbarligen få upp det här på min systers nästa föräldramöte om jag så själv ska komma dit)
 
// Arg Storasyster

Kommentarer
Postat av: Klas

Bra skriven ilska i varje fall. Bra poäng.

2013-10-31 @ 21:53:11
Postat av: Sara

Helt jävla oacceptabelt. Du får ta upp det på föräldramötet och uppdatera oss alla (mig) om vad som hände sen.
Bra skrivet, spot on.

2013-11-07 @ 20:04:22
Postat av: Filip

Fy fan i jävla helvete vad förbannad man blir. Helt sjukt. Du är grym, fortsätt driva detta i din systers skola så får vi alla tillsammans försöka förändra samhället!

2013-11-24 @ 14:59:29
Postat av: Johanna

Anmäl! De begår en olaglig handling och även om de inte är straffmyndiga så är det då de som är ansvariga som får ta det, eller anmäl skolan. Gör något för det här är verkligen INTE okey.

2013-11-24 @ 22:01:45
Postat av: Albin Olsson

"Kanske är inte din närmsta pojke alls såhär men risken finns och jag vill bara be er att förebygga att sånt här händer"

Man borde dessutom försöka få pojkar att ta avstånd från detta och säga ifrån till de andra att "det här är verkligen inte okej". Även om det nog är skitsvårt att få en liten pojke att säga ifrån när det handlar om grupptryck.

2013-11-24 @ 22:36:24
Postat av: Anonym

Blir sinnessjukt ledsen när jag läser det här. Vart fan är samhället på väg? Glad att det finns människor som du som faktiskt gör någonting åt en situation som den här istället för att som så många andra människor endast bli upprörd. Sen går livet vidare.

Sjukt bra text förövrigt.

2013-11-24 @ 23:51:38
Postat av: Anonym

Bra skrivet! Måste dock komma med några invändningar. Det du skriver om händer inte bara tjejer. Tvärtom så är det ofta så att det är tjejerna i dessa åldrar som är "nyfikna". Trots att det såklart är oacceptabelt att barn, killar som tjejer blir utsatta för något de inte vill så är det ett sätt hur deras sexualitet och nyfikenhet utvecklas! Du har dock helt rätt i att denna händelse är helt oacceptabel. Tycker dock du borde ta det med en nypa salt, hände aldrig något sådant här dig när du var i den åldern? Som jag sa så är tjejer inte exklusivt utsatta för sånna här hänselser som du vill få det att låta som. Dina paralleller till kvinnors nedtryckta roll i samhället kan tyckas vara lite långdragen. Fascineras hur kvinnofrämjare alltid ska ta dra lite allt för generella slutsatser om killar och deras förtryck mot kvinnor

2013-11-25 @ 03:21:55
Postat av: PP

Tack för att du tar upp det här. Här är ju ett tydligt exempel på varför det patriarkala förtycket är skadligt för alla. Vilka värderingar kommer de här pojkarna att växa upp med om de får lära sig att det här är ok vid åtta års ålder?

Det enda rimliga som jag ser det är att som du tänker ta upp det med föräldrna. Fungerar inte det, ta upp det med skolledningen. Fungerar inte det, gör en anmälan till Arbetsmiljöverket eller dyl. Det lär få fart på skolledningen.

Eller. Lära tjejerna att organisera och försvara sig själva. Dvs att tjejerna försvarar varandra. Helst med sociala medel (att påpeka att det är fel när det händer) eller med våld om nödvändigt, om någon av pojkarna ger sig på en av dem. Ska vi nu prata biologi och utveckling så är ju kön inte en faktor när det kommer till styrka i den åldern, det kommer först med puberteten.

När det gäller Anonyms kommentar ovan så vill jag bara påpeka att det är vid såna här händelser som vuxenvärlden har ett ansvar att fördöma och visa hur man ska bete sig. Dvs skapa god normer kring hur man beter sig emot varandra istället för att acceptera förtryck. Det här är definitivt en del av den våldtäktskultur där flickor/kvinnor (redan vid åtta år!) får ett mindre livsutrymme än pojkar/män. Att påstå att det här är en normal del av utveckling/sexualitet är inte rimligt överhuvudtaget.

2013-11-25 @ 11:50:54
Postat av: Mamma till två

@anonym Men för i helvete! Det handlar ju inte om sexuell nyfikenhet. Ffs! Det var inte tre nyfikna barn som stängde in sig på toaletten och pillade på varandra. Det var en grupp barn som singlade ut andra barn för att göra något dom visste inte var okej.
Man kan plocka bort alla könsroller från detta om det underlättar. Det här var en grupp barn som dels visste att det som gjorde var kränkande, och ändå valde att göra det. Och de vuxna som informerades nonchalerade situationens allvar så pass att de skickade en signal både till offren och förövarna och övriga att det är okej att kränka.
Det här är inte pojkar som gör saker mot flickor, det här är en grupp i överläge som utnyttjar situation att ge sig på en grupp i underläge. Byt ut pojkar mot "vita" och flickor mot "invandrare" och byt ut den sexuella handlingen till något motsvarande kränkande. Eller byt ut för all del pojkar mot "äldre" och flickor mot "yngre". Det som är anmärkningsvärt är inte att det är pojkar och flickor utan att det är ett kränkande maktbeteende som sanktioneras av samhället!

2013-11-25 @ 11:53:33
Postat av: Johanna

Bra sagt av "Mamma till två"! "Anonym" kan gå och slänga sig i väggen...

2013-11-25 @ 14:29:41
Postat av: Bara Vara

Men tänk vilken oerhörd tur hon har, som har dig. Dels för att du kan vara stark för henne, men också för att det är ovärderligt att få prata av sig om jobbiga saker, och få det bekräftat från någon man ser upp till att DET INTE ÄR OKEJ!

2013-11-25 @ 14:44:24
URL: http://baravara.blogg.no/
Postat av: Frida

Jag har varit orolig för min dotter i 2an, för hon pratar ofta om att de försöker pussa killarna, men det vill de inte. Det tycker jag inte heller är ok, såklart en hel annan liga än det här.

Hur lär man barn att vara rädd om sin kropp och att lyssna på andras nej?

2013-11-25 @ 14:58:53
Postat av: Hanna

Vänta INTE till föräldramötet. Gå dit NU och dräm näven i borden. Gud, jag mår illa av sånt här. Bra att ni har ett fint förtroende för varandra så hon vågade berätta!

2013-11-25 @ 15:04:16
Postat av: marianne

Vänta inte till nästa föräldramöte, ring rektorn nu. Förmåga hur skolans likabehandlingsplan ser ut (den är de skyldiga att ha enligt lag. Fråga hur deras planer vid mobbning ser ut. Och fråga hur de ska få vidare nu, får du inga vettiga svar kan du anmäla till skolinspektionen och do. Att ta upp på föräldramöte kan man göra också, men du blir man utlämnad till föräldrars åsikter, de här flickorna har lagstadgad rätt att slippa sånt här!

2013-11-25 @ 15:06:57
Postat av: Kalle

Å, fy fan. Jag är så skärrad nu att jag inte riktigt pallar läsa kommentarerna ovan, men du _måste_ pallra dig iväg till föräldramötet och ta upp det här. Slå näven i bordet. (Annars gör jag det, säg bara var och när!) Barn är så jävla tydliga i sånt här. Att åttaåriga pojkar använder sig av våldtäktsmetoder för att få makt över flickor innebär förstås inte att de är _onda_, utan att samhället är sjukt. Och tillåts de fortsätta kommer de att fortsätta att vidmakthålla ondskan i samhället.

2013-11-25 @ 15:26:08
Postat av: Maria

Bra skrivet och hög igenkänningsfaktor. Enda skillnaden är att när jag var i samma ålder för 20 år sedan hette det "balla balla". De populära killarna (kan även de beskrivas som de "elaka killarna" även om det inte fanns någon utbredd mobbning på min medel/överklasskola) jagade ikapp eller smög sig på tjejerna och nöp dem i rumpan/tog dem mellan benen, skrek "balla balla" och sen skrattade alla andra killar när de sprang därifrån medan vi tjejer stod kvar och antingen skrattade osäkert i grupp eller skrek i ren ilska efter dem, varpå de skrattade ännu mer.

Som tjej lämnades man i ett förvirrat tillstånd. Det var omöjligt att inte bli smickrad av uppmärksamheten från en populär kille samtidigt som maggropen var fylld av obehag varje rast. Att hela tiden se sig om och veta att ens personal space närsomhelst kunde komma att bli kränkt, inte alltid ens av en kille en kände, det kunde likväl handla om en kille i parallellklassen som en knappt kunde namnet på.

Själv byggde jag upp en enorm ilska inom mig gentemot killarna men den var inte till mycket nytta i en situation där det inte gick att säga nej. Motstånd resulterade i ytterligare spänning för killarna - en ännu roligare jakt med ett byte som skrek så rösten sprack vid en lyckad träff. Tillslut tröttnade jag på min rösts kraftlöshet och tog vid några tillfällen till kroppen. Det var aldrig genomtänkt, men frustrationen av att inte bli hörd ledde till att jag sprang ikapp killen som tafsat på mig, brottade ner honom och gav honom en smäll på käften. Vid samtliga tillfällen började han gråta och sprang till läraren. Eftersom den här "tafsleken" var normaliserad på min skola medan våld i stort sett inte förekom blev reaktionerna starka. Flera gånger fick jag stanna kvar efter fritids för att sitta i samtal med min lärare och mina föräldrar för att utvärdera min plötsliga agressivitet, "jag som hade så bra uppförande och betyg, var snäll och värnade så om mina vänner" hette det. På mina förklaringar fick jag just "boys will be boys" som svar, att jag inte skulle vara så känslig. Jag tyckte att min lärare nästan antydde att jag skulle vara tacksam att killarna gav mig uppmärksamhet och var intresserade av mig rumpa. Att vara en av de tjejerna som inte "fick vara med och leka den här leken" var ingenting att sträva efter hette det, eftersom de tjejerna upplevde sig själva som osynliga och att de egentligen mest av allt önskade att någon tog dem på rumpan.
Ingen av killarna fick vad jag vet sitta i några samtal med lärare och föräldrar.

Det är läskigt hur patriarkatet, våldtäktskulturen och den misslyckade sexbrottslagstiftningen i vårt vuxna samhälle är ifrågasatt trots att vi ser strukturerna springa runt på fotbollsplanen i form av 7-8-åringar. Jag har naivt hoppats att 2000-talets kids är uppfostrade med en något bättre genuspedagogik än jag själv, men tyvärr lever alltså flickor i exakt samma situation som jag själv gjorde för 20 år sedan. Dags för förändring!

2013-11-25 @ 15:56:34
Postat av: Lena Lundin

Bra skrivet, det börjas så extremt tidigt nu.Läs gärna min blogg som hänger ihop med din, på sätt o vis.
Grrrrrrrrrrr.
Med vänlig hälsning LL

Svar: Tack Lena! Jag kan inte nå din blogg genom länken du skrev. Vad är adressen?
Vänligen
Amalia Holm Bjelke

2013-11-25 @ 16:07:45
Postat av: Lena Lundin

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8556235376578724222#overview

So hänger ihop med din Grrrrrrrrrr

2013-11-25 @ 16:09:23
Postat av: Lena Lundin

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8556235376578724222#allposts

Läs gärna, detta måste ta ett slut.........

2013-11-25 @ 16:13:42
Postat av: Isabelle

Herregud, jag har en syster på 11, känner för att fråga henne hur hon har det på skolan. Jag hoppas att deras föräldrar samt lärare förstår allvaret och att detta inte få fortsätta.
Grymt bra skriven artikel också.

2013-11-25 @ 16:14:16
Postat av: Malin

Alltså näää-ää! Fy fan! Dedär e int på något sätt acceptabelt, de e bara hemskt! Och att de vuxna bara ha nonchalera de då flickorna ha sagt till... Man mår ju illa! Bit tag ordentligt och släpp int före man ha gjort något åt dehär!!! KÄMPA!

(måst också säga att de e en väldigt bra text!)

2013-11-25 @ 16:24:41
Postat av: Vaktjävel

Oerhört tråkigt att vi inte kommit längre än så.
Jag kan i likhet med signaturen "Maria" känna igen beteendet från vissa klasskompisar då det begav sig (ungefär 20 år sedan i mitt fall också.)

Jag kan inte säga att jag aldrig gjorde något liknande, för jag minns ärligt talat inte, men jag vet att just "balla balla" (från Bert-filmerna, har jag för mig, Klimpen sa just så) förekom på min skola. Däremot är jag i princip helt säker på att det aldrig var fråga om att ta på könet, men på rumpan tog man. Och på den tiden så var det som jag förstår det mest en fråga om att retas, det var inte alls menat som någon kränkning.

Jag hoppas att du i egenskap av äldre syskon tar upp det med rektorer och föreståndare, och poängterar hur allvarligt det är.

"Boys will be boys"-argumentationen kan Jerzy Sarnecki få behålla för sig själv när han försvarar våldtäkter. Vi andra människor ska inte acceptera sådant beteende.

Jag hoppas din syster mår åtminstone lite bättre efter att ha fått berätta för dig om det här, det måste vara oerhört jobbigt som ung människa att bli satt i en situation där man tycker illa om något eftersom det är fel, samtidigt som man kanske gillar uppmärksamheten (men inte handlingen!) från en "populär" person.

2013-11-25 @ 17:06:44
URL: http://vaktjavel.wordpress.com
Postat av: Matärgott

Herregud vad shockad och arg jag blev nu när jag läste. Att barn kan göra så här. Jag minns fan inte att sånt här förekom då jag gick i skolan och var i den åldern :O
Jag hoppas de skyldiga får någon form av straff så de förstår att det inte är okej och hålla på så här.
Hoppas du skriver ett nytt inlägg sen efter du tagit upp det här med de i skolan och delar med dig om hur det gick.

2013-11-25 @ 17:50:35
Postat av: frepp

Du verkar vilja få det till att det här är ett generellt beteendesätt för killar och att det är killarnas på 7 år eget fel. Både påstående är naturligtvis åt skogen och skrämmande att se att folk håller med dig i den utsträckningen.

Missförstå mig inte det är ett vidrigt beteende men jag har (som kille) aldrig varit med om att någon jag känner agerat såhär utan starka reaktioner från alla(!) håll, jag har inte ens hört en historia om det fören nu. Slutsatsen är alltså att det här är ett special fall som inte har någon grund i att det är just killar.

Du skriver även på ett sånt sätt som att dessa killar är medvetna om innebörden av att ta tjejerna mellan benen, vad som faktiskt sitter där och allt sånt. Jag kan helt ärligt säga att jag inte har några som helst minnen om att jag i den åldern visste något mer än att "det tjejerna kissar med" satt där. Att du säger att pojkarna vet att de gör fel är inte så intressant för diskussionen (då du även säger att det vet inte hur de kommer påverka tjejerna) utan för de är det antagligen mer som ett bus som att busringa etc.

Så summerat är det som tidigare sagt skrämmande, men felet ligger inte på killarna (inte det största iallafall), det ligger inte heller på samhället. Utan i det här fallet ligger de största och övervägande ansvaret på lärare, fritidsledare och föräldrar och det är även åt det hållet du borde rikta din kritik. I och med att du försöker få det till att beteendet är typisk killar framstår du bara som en grinig jävla feminist som saknar objektivitet i ditt tänkande samt skrivande.

2013-11-25 @ 18:13:47
Postat av: Betraktare

Tycker det är vidrigt hur föräldrar kan sätta sina barn på institutionaliserad uppfostran. Ni föräldrar som gör det borde skämmas. Miljön högljudd, röriig, stressad, fylld av sjukdomar och framförallt så är det mest inkompetenta vuxna och andra barn som i den åldern skulle kunna diagnosticeras som psykopater.

Goda föräldrar finns där för barnen och lämnar inte bort dem. Finns det något djur i djurriket som överlåter uppfostran av barnen till främlingar? Kanske finns en anledning att det är så. Men ni vill väl hellre jobba så ni har råd än med senaste iPhonen än att finnas där för barnen dagtid.

2013-11-25 @ 18:26:33
Postat av: Tjej 25

Såg din post genom Facebook. Ville inte outa mig på facebook, så skriver här.

Det är för personligt och jag blir fortfarande förbannad när jag tänker på det. Jag har förträngt större delen av lågstadiet, men det finns saker jag kommer ihåg. De saker jag minns har ofta ingenting med själva händelserna att göra (Orkar inte minnas allt våld jag var med om från sk "elaka killar" varje dag även om tårarna stiger och kroppen reagerar i stress fortfarande), de är underordnade detta: Fröknarnas reaktioner.

För det första bristen av dem. Oviljan att handla och skojandet runt det.

För det andra: När fröknarna struntat i att reagera och man slår tillbaks säger killarna till och då blir det fart på fröknarna. De spänner blicken i en och förklarar varför man är dum och varför man är fel (Det är ju så det känns...). Förklarar att man har ingen rätt att slå någon (Om fröken jobbar på arbetstid kanske jag, 8 år, slipper värja mig?? Men nej... Det får jag inte...).

Jag fortsatte alltså slå tillbaks så fort någonting hände, mycket för att fröknarna helt enkelt ignorerade och jag blev till slut ett stressat nervvrak.

Det slutade med att klassföräldrarna till dessa sk elaka killar gaddade ihop sig och en dag bojkottade skolan, de skickade helt enkelt inte barnen dit en dag för att jag var "farlig" (Vid det här laget hade jag börjat kasta saker på killarna, jag var otroligt rädd och frustrerad varje dag).

De ville diagnosticera mig med ADHD eftersom jag var utåtagerande... Ja. På riktigt. Min mamma har berättat om urspårade föräldramöten.

Bytte klass i mellanstadiet och kom ifrån det här destruktiva sammanhanget. Blev sakta en normal individ igen och lärde mig att vissa vuxna faktiskt tar en i försvar. Man behöver inte slåss själv...

Och idag är jag en fullt fungerande, normal individ, jag är inte våldsam, eller hyperaktiv, jag är fast anställd med en bra lön, jag kan arbeta bra i grupp

Jag har definitivt inte någon ADHD om det var någon som undrade (Inte för att det är något fel med det, men förstår ni hur sjuk situationen var? Att jag som tjej till slut var så fel ute när jag försvarade mig att de ville diagnosticera mig med något?)

Mycket har berättats av min mamma i efterhand. Jag var deras första barn så de förstod inte att man måste hålla hökögon på skolan eftersom vissa där faktiskt inte gör sitt jobb? Eftersom vissa sk fröknar inte jobbar på arbetstid? Inte ens talar om när någon blir mobbad och utsatt för våld?

Jag är glad över att jag kom därifrån, men när man läser sånt här kommer känslorna tillbaks, intensivt. Jag antar att det är för att jag inte får glömma, så att jag kan skydda andra tjejer om det behövs, och stå upp för andra, t ex min tio år yngre lillasyster.

2013-11-25 @ 18:34:31
Postat av: Karin

Du ska inte vänta till nästa föräldramöte. Du måste ta tag i det här omedelbart! Det är sexuellt ofredande vilket är olagligt, även när det handlar om små barn är det anmälningsbart. Om du har namnen på några av pojkarna bör du polisanmäla dem nu. De får inga straff i den här åldern, men det är en viktig markering av allvaret i deras beteende. Skolan bör i sin likabehandlingsplan ha en nolltolerans mot sexuella kränkningar och omedelbar polisanmälan ska vara konsekvensen av detta.

Flickorna behöver få lära sig att det är helt oacceptabelt beteende av pojkarna och att de inte ska behöva stå ut med detta! Kräv att rektor genast tar tag i det här, och polisanmäl pojkarna som gör det här, om inte skolan gör det åt dig, vilket de borde.

Om du inte får någon respons där ska du gå vidare mot skolkontoret inom kommunen.

I mins sons skola blev några pojkar polisanmälda efter en draglek där en flickas tröja råkade åka ner för långt nedanför axeln och hon blev ledsen. Det är ju ingenting jämfört med det du beskriver! Spelar ingen roll att det är barn, kränkningarna är kanske desto större!

2013-11-25 @ 18:38:00
Postat av: tyvärr-igen

Tyvärr måste jag säga att detta betende fans när jag var ung också för 30år sen. Det gäller att stoppa det nu innan grävskopan får olika verktyg. Då drabbades även killar och då alltid med någon pinne eller träbit som verktyg.

2013-11-25 @ 18:40:26
Postat av: Anonym

men asså att sexualisera tillvaron hos 8åringar? Kom igen de flesta av pojkarna vet säkert inte ens vad tjejer har där nere... och jo boys will be boys, de vet ju inget bättre sätt att närma sig tjejer än att retas. Källa: Jag har varit en 8-årig pojke!

2013-11-25 @ 18:56:36
Postat av: mon

anonym
Bara för att pojkarna inte vet något bättre sätt att närma sig flickorna på så betyder det inte att deras handlingar helt plötsligt är okej. Man borde prata i enskilda rum med pojkarna om vikten att respektera andra människor och deras gränser. Säga till dom, att det dom gör inte på något sätt är okej eller kommer förbises. Samt prata med föräldrarna och berätta hur situationen ser ut, lägga fram ett momentum, att om ingenting förändras inom en snar framtid så är det byte av skola som gäller.

2013-11-25 @ 19:24:23
Postat av: Jessica

Till en av er fantastiskt modiga individer undertecknad "Anonym": Jag upphör aldrig att förvånas över att man aldrig någonsin under några omständigheter kan säga "Tjejer har det ganska tufft på det här området" utan att någon trevlig anonym person genast måste kommentera att DET ÄR FAKTIKT JÄTTESUPERDUPERSYND OM KILLAR OCKSÅ SÅ DET SÅ! Det är ingen tävling om vem som har det sämst. Ibland måste man bara erkänna problemet.

2013-11-25 @ 19:59:07
Postat av: Lanja - www.lanjas.com

sååå bra text! visa den för skolan?!

2013-11-25 @ 20:03:19
URL: http://lanjas.com
Postat av: Balla balla

Boys will be boys!! Sluta överanalysera

2013-11-25 @ 20:08:55
Postat av: Balla balla

Eller ptja, kids will be kids kanske är vettigare vid närmare eftertanke. Tror inte de är medvetna om eller bryr sig nämnvärt om patriarkala strukturer. Barn kan vara grymma men det blir nog vettiga människor utav dem trots att de kanske begår lite hyss i lågstadiet.

2013-11-25 @ 20:24:46
Postat av: Maria

Giv'em hell.

2013-11-25 @ 20:45:18
Postat av: Anonym

Karin: Liknande saker hände under mellanstadiet för min del på 80-talet. I 5:eklass skulle killarna näcka en, dra ner byxorna på tjejerna och visa trosorna/rumpan. Minns att det sällan hände mig, som slogs när jag blev arg, men det hände. Kan inte minnas att vi sa nåt till fröken men klart som fan att man ska ta det på allvar och säga ifrån.

2013-11-25 @ 20:53:15
Postat av: mon

Balla balla
vi överanalyserar inte och jag tror visst dom bryr sig, åtminstone tjejerna som blir påhoppade.
och "boys will be boys" är ett så jävla vidrigt uttryck. Om jag var i deras ålder (flickornas) och hade samma mentalitet som jag skaffat mig som arton åring hade jag tagit ett baseboll trä och slagit sönder pung kulorna på grabbarna.

2013-11-25 @ 20:57:41
Postat av: Angelica

Hej!
Vilken tur ni syskon tar er tid för varandra så hon får chans att prata om saker som kanske är pinsamma.
Gå dit och kika lite på fritidstimmarna (förstår att du har din skola man det pågår nog så ofta att en gång räcker) och ta det på bar gärning. Så fort du ser går du fram till närmaste fritidsledare och finns det ingen så letar du upp och ifrågasätter varför de inte ens är på skolgården- SEN tar du upp det med eran mamma som på klassmöte med de andra föräldrarna tar det vidare.
Det är ett beteende som ska brytas genast.
Säg åt din lillasyster att skrika högt varje gång hädanefter.
Lycka till!

2013-11-25 @ 21:02:28
Postat av: Josef Larsen

Skollagen är tydlig. Skolan SKALL aktivt motverka och förhindra sexuella trakasserier och kränkande behandlingar. Gör de inte det kan barnen få skadestånd. Läs lagen för rektorn.

(Och ja, bli tagen på sitt kön mot sin vilja är så mycket sexuell trakasseri det kan bli utan att gå vidare till våldtäkt)

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/#K6

2013-11-25 @ 21:31:39
Postat av: Anonym

Fyfan vad chockad och arg jag blir! Hur är det möjligt att något sånt här får fortgå? Och hur kan så små unfar ens komma på tanken?! Att man ska behöva vara uppmärksam på att ens ungar inte råkar ut för såna här saker tom i den åldern, finner inga ord! Bra att Du tar upolitik detta, hoppas dessa curlingföräldrar nu får tummen ur r**en!!

2013-11-25 @ 21:44:43
Postat av: Balla balla

mon - Du behöver gå i terapi.

2013-11-25 @ 22:40:47
Postat av: Jonte

Jag är född 86 och har inget minne av att detta eller liknande hände på några av mina skolor jag gick på, och det var ändå ganska stora skolor. Jag hade väl tur helt enkelt.

Nu kan man ju visserligen diskutera hur mycket man minns som barn i den åldern, men kan inte relatera till det här alls.

2013-11-25 @ 23:08:42
Postat av: Fanon

Har hört om liknande saker. Jag antar att det är en långt förvärrad version av "jag tar din mössa för att jag kan"-leken. Har själv två små kusiner, tjej, 3år och pojke 4år. När de börjar ettan hoppas jag att detta problem är löst, överspelat och är allmänt ansett som absurditet (vilket det ÄR, fast många inte verkar inse det)

2013-11-25 @ 23:12:38
URL: http://utop-ium.blogspot.com
Postat av: Polly

Tycker också att det ska anmälas! Och om jag ska surfa på den våg av ilska jag känner just nu så tycker jag även att det är skrämmande hur folk klappar storasystern på axlen och säger "bra, ta upp det på nästa föräldramöte". Det är den attityden som får patriarkatet att fortgå - att vi väljer att gå med på regler som passiviserar oss. Om inte denna händelse kräver ett möte så vet jag inte vad. Att gå och vänta tills nästa föräldramöte när människor på 6-7 år håller på att konstrueras in i exakt samma giftiga, självmordsframkallande könsroller som får statisitken över ätstörningar, våldtäckter, sinnessjukdom, självmord, självskadebeteende, våld och kriminalitet att se ut precis så som den gör nu: SKYHÖG.
Ska jag istället vara ödmjuk och skräda orden så säger jag bara "begär föräldramötet NU!". Jag är själv lärare och blir så jävla förbannad när jag läser detta, men kan också lätt identifiera den attityd hos vuxan som beskrivs, där en heller slätar över saker än tar tag i dem för en är så jädrans underbemannade och utstressade. Det ska absolut inte vara någon ursäkt, men återigen låter vi vårt samhällssystem passivisera oss. Jag vet många skolor som kämpar med samma sorts problematik kring förtryck av alla de slag. Jag blir frustrerad och undrar vad en kan göra.

Sen kan en ju analysera varför "Anonym" valde att vara just anonym. Tydlig är det ju iaf att "Anonym" bara inte kan vänta med att sprida lite victim blaiming-kultur när vi nu försöker sätta fingret på ett stort problem, som ett sista försök att upprätthålla våldtäcktskulturen. Du "Anonym", visst beror "grävskopan" också på att tjejerna har så jävla snygga, tajta byxor på sig? De får ju skylla sig själv liksom. I hear ya!

2013-11-25 @ 23:16:03
Postat av: Leonor Mejia

Har inga barn men ilskan kokar i mig!!! :**( samtidigt ser jag med stort hopp att unga människor som du har sån otrolig kraft att driva dessa frågor!!! Tack för att du tar upp detta så många kan få upp ögonen om vad som försiggår i samhället när deras barn inte är hemma. Livet kanske vet varför jag inte kunde få barn...hade varit en mardrömsmamma för bekväma o passiva lärare o politiker :-/

2013-11-25 @ 23:30:19
Postat av: Tacksam

Oerhört bra skrivet! Och till alla som förminskar detta och menar att det är en specifik händelse och inte ett tecken på en reproducerad maktstruktur kan jag bara tillägga min egen erfarenhet.

Jag skäms enormt för att säga att samma beteende försegick i min högstadieskola. Det var helt normaliserat fr killarna att springa och tafsa tjejer på rumpan eller på brösten. Jag ville ju inte vara sämre och deltog vid åtminstone tre tillfällen då jag tog en klasskamrat på hennes bröst. Idag vet jag hur jävla fel det var och hur jävla illa det måste ha känts för de jag utsatte för det men då på den tiden var det så normaliserat att det knappt kändes att en kränkte. Det är upp till vuxenvärlden att verkligen se till att barn förstår vad en kränkning innebär för i den åldern har man inte insikt i vilka konsekvenser ens beteende får för den andre i samma utsträckning som en har som vuxen (även om vissa kommentarer här får en att undra.

Vi måste våga börja prata om det, även vi som stod på andra sidan och inte såg oss själva som elaka eller kränkande men som ändå kränkte

2013-11-26 @ 00:40:34
Postat av: Ida

Fy fasen vad hemskt och vidrigt!! Jag förstår hur du måste kokat inombords när din syster berättade detta!! :( Man skäms ju av att läsa att det får gå till såhär utan att någon sätter ner foten! Fast du gär ett bra jävla jobb nu... <3 Lägg dig i precis så mycket som du kan!!! HEJA!!

2013-11-26 @ 00:47:18
URL: http://kawrtnee.blogg.se/
Postat av: Mb

http://www.rolereboot.org/culture-and-politics/details/2013-11-how-we-teach-our-kids-that-women-are-liars

en fin länk jag kom över, skönt att de börjar komma upp till ytan någonstans:)

2013-11-26 @ 04:11:37
Postat av: Anonym

Kort och sagt, de som är tråkigt är att barn inte är trygga nog. Synd att vi inte lyssnar nog bra på dem:(

2013-11-26 @ 04:19:53
Postat av: Felicia

Du ar fantastisk, vi behover fler som du. Snalla, skriv ett foredrag pa ca 25-30 min anpassat for lagstadieelever och ga ut och forelas pa skolor! Du har mitt stod!

2013-11-26 @ 04:40:10
URL: http://glasflisan.blogg.se
Postat av: Ells

Detta är helt vidrigt, och så är det människor som fortsätter och fortsätter påstå att vårt samhälle inte är mansdominerat. Det hemska är att trots att folk påstår att vårt samhälle går i rätt linjer så faller det längre och längre ned i åldrarna. Min kusindotter började bli mobbad för sitt utseende etc redan när hon var fyra år, och kollar sig i spegeln och hävdar att hon är tjock nu vid åtta.

Jag berättade inte heller något för lärarna i när jag var i den åldern, för de sade aldrig till, de försökte ens inte.

Ju fler människor som uppmärksammar dessa problem desto bättre.

2013-11-26 @ 09:33:23
URL: http://Jademysteries.blogg.se
Postat av: stora syster

Jag förstår allas frustrationer, jag mår själv illa över hur samhället har blivit. Jag vill bara säga att det du skrivit är starkt! Jag har två småsystrar som båda blivit kränkta på grund av deras utseende/beteende och det finns nog inget som gör så ont som att se deras förvirring och se hur dom blir "förminskad" i sig själv. Alla ska uppmanas till att försöka förhindra "mobbing" oavsett om det är ditt eget barn eller inte. Sker det så är vi alla skyldiga till att försöka förhindra och förebygga! Stå på er ! Detta är inte okej !

2013-11-26 @ 09:59:47
Postat av: Carl

Stark artikel!

Utan att för någon stund förminska det som dessa unga tjejer blir utsatta för så vill jag belysa att denna typ av omoraliska/kriminella handlingar av vissa killar mot tjejer får sarkt negativa konsekvenser även för killar. Och nu talar jag inte om de 'elaka killarna' utan de 'snälla killarna', de som inte utför dessa handlingar. Som du anmärket så är elak och populär närmast synonymt i dessa åldrar och de snälla killarna får därför lära sig att de är de impopulära. De får alltså lära sig att de är mindre värda därför att de inte 'vågar' utföra sådana saker på tjejerna, eftersom en förvrängd version av mod ofta är det som ofta, explicit eller implicit, antas saknas hos dessa killar.

Och så, i varje klass där detta händer, växer 75% upp med en känsla av att vara mindre värda, en grundbult för ett samhälle med skeva maktstrukturer.

2013-11-26 @ 10:54:55
Postat av: Ai

1995 gick jag själv i klass 1. Och jag får nästan rysningar av din historia, för det här är inget nytt. Jag blir bara skrämd att det fortfarande går till såhär.
För mig började historien väldigt lik den här men slutade oerhört illa. Tjejerna i våran klass hade sagt till så många gånger utan att få gensvar att vi slutade, och det var för pinsamt att prata med föräldrarna.
Då förvärrades också killarnas beteende allt mer med åren. Så ta tag i det allt du kan!

2013-11-26 @ 12:18:19
Postat av: Sussi

Så tråkigt att sådant händer men jag tycker inte det största problem är för dem som har söner, småbröder osv.... Problemet i detta är att de vuxna dvs de på skolan vet om detta och inte stoppar det. Dom måste ju ta detta på allvar och prata med alla föräldrar osv.
Tycker din rubrik på detta tyder på att alla åtta åriga pojkar beter sig på detta sätt och det stämmer ju inte. Anmäl det till skolan se till att ngt händer och gör set inte det så anmäl skolan!

2013-11-26 @ 13:35:42
Postat av: Anonym A

Jag är född i mitten av 80-talet och på min mellanstadieskola hette detta "löa" eller "balla balla". Både tjejer och killar gjorde det. Min erfarenhet är att det inte har något med sexualitet att göra över huvud taget, utan bara om maktspel. Det gör det visserligen inte mer okej men det är fel att skylla det på pojkarna. Tjejer gjorde det mot andra tjejer också. Bra skrivet iallafall, det borde pratas mer om detta fenomen så att man kanske kan få bort det.

2013-11-26 @ 14:33:33
Postat av: Anonym

Bra jävla skrivet.

2013-11-26 @ 20:17:51
Postat av: Emelie Bohlin

Gud så himla sjukt. Och de som gör än så himla arg är att ingen gör något åt saken? Lärare bara ser på, föräldrar skrattar. Föräldrarna borde verkligen uppfostra sina barn ordentligt, fy fan!

2013-11-26 @ 20:53:59
URL: http://nattstad.se/emeliebohlin
Postat av: Veronica

Tack! Tack för att du vågar se! Tack för att du har lyckats påverka en samhälle! Tack för att du skapar samtal. Jag själv känner hur det kryper i kroppen och ångesten växer för jag vill inte se, jag vill inte veta, för det vore enklast att blunda men det tänker jag inte göra! Lycka till!

2013-11-26 @ 21:35:40
Postat av: Angelica K

Otroligt bra skrivet Amalia!
Har en son i tonåren och en dotter på 8. Än så länge har inget sånt här hänt i dotterns klass eller på hennes skola vad Jaguar hört men jag skall kolla lite mer med henne. Däremot har sonen som nu går i åttan fått utstå att få sina byxor neddragna inför hela klassen och en lärare som inte pratade med honom om det. Han blev så ledsen och kränkt att han gick hem.

Cirka en vecka senare var det föräldramöte och jag tog läraren åt sidan och ifrågasatte varför hon inte gjort något. Svaret jag fick var "Jag pratade med klassen om att man inte skall göra så". Ja, det var väl bra men hon sa inte ett ord om det till min son. Till slut pratade hon med honom och bad om ursäkt för att hon inte agerat....

Lärare, fritidspedagoger och andra som jobbar inom skolan behöver lära sig mer om hur de skall ta tag i sånt här. I dagsläget känns det som att man är för rädd för att agera.

Hoppas att det blir en förändring för din lillasyster och att det blir en förändring på skolan.

2013-11-26 @ 22:18:16
URL: http://kortoannat.blogspot.com
Postat av: Simon

Om de inte gör något på momangen:
Anmäl! Främst till Diskriminerinsombudsmannen men kanske också till Skolinspektionen och Polisen.

Detta beteende måste stoppas, så att de inte fortsätter med det i framtiden.

2013-11-26 @ 22:22:38
Postat av: rembrant

Såhär höll killar på med varandra på min skola i mellanstadiet. De här pojkarna är inte nån jävla produkt av sociala strukturer. "makthandling" herregud är det här ett skämt. Dom är 8 år! Det kanske är så enkelt att de är nyfikna och inte inser hur kränkande det här är.

2013-11-27 @ 00:27:38
Postat av: Liv

Var med om samma sak som liten, och har hört otaliga andra tjejer som berättat samma historia. De i kommentarsfältet som säger "boys will be boys", tänk lite till... Eftersom alla ni verkar vara killar är det kanske inte så konstigt att ni inte upplevt detta på samma sätt? Ja visst det var säkert bara en lek, men att göra något sådant trots att man vet vad den utsatta personen tycker om det, visar att du inte ser den personen som en lika mycket värd människa. De har fått lära sig att "no means yes" eller att det är "roligt"/"gulligt" om en tjej blir arg. Att lärare inte säger till lär pojkarna att inte se flickor som människor, att isället se dom som gulliga/roliga ting som de kan använda till olika saker. De gör tjejernas känslor till irrelevant information som inte betyder någonting till skillnad från killarnas känslor ("nyfikenheten" som de "inte kan kontrollera") vilket ursäktar dem från vidrigt beteende. Jo det är ett samhällsproblem, och jag lade märke till den här skiten som riktigt liten. Det är bara inte så uppenbart för killar att se det, eftersom ni har växt upp med massor av sociala privilegier

2013-11-27 @ 00:49:49
Postat av: Pallarintemeddettahhaha

Det handlar inte om en förväntan på att de åttaåriga pojkarna ska veta vad som är rätt och fel och att de medvetet begår en dålig handling=onda människor eller nånting
Nej, det här handlar om hur samhällsstrukturer och vuxna som inte reagerar låter någonting vidrigt fortgå, och lär barnen att det bara är nåt de måste utstå/nåt som inte kan hjälpas. Detta trots att det är så enkelt att stoppa!

2013-11-27 @ 00:56:18
Postat av: Anonym

Jag har råkat ut för tafsande både på arbetsplats och i skola, men de har inte vågat göra det merän 1 gång, för då har jag tagit tag mellan benen på dom och vridit om.

2013-11-27 @ 09:58:02
Postat av: Oskar

Det här är inte ett stort problem om man ser det för vad det är. Om vi accepterar att det är några pojkar på en skola som gjort något som några tjejer på samma skola inte tycker om så är det ett problem som kan lösas genom att lärarna pratar med sagda pojkar. Men det är inte vad det här är. Det delas och skriks inte om i egenskap av några pojkar på en skola som gjort något som några flickor på samma skola inte tycker om.

e här pojkarna ses inte bara som representativa för andra pojkar, de ses som ett bevis på att de män som nu är dumma mot kvinnor förmodligen hade det inom sig redan från början, eller åtminstone väldigt tidigt fått lära sig att det är okej att förtrycka kvinnor. Genom att skrika ner pojkarnas lek och göra den till en ofredande angelägenhet för hela landet så hoppas man dels kunna belysa den manliga sexualitetens djupa problematik.

Citat Amalia:
– Killarna gör egentligen inte det för att sexuellt trakassera - för dem är det inget brott utan bara en lek. Men om man inte tar detta på allvar nu så normaliserar det ett sätt att bete sig på som i senare åldrar kan utvecklas till sexuellt våld.

Bloggerskan, samma bloggerska som delats och dunkats på ryggen för sitt hjältemod, är alltså av uppfattningen att barnslig nyfikenhet hos pojkar är samma sak som utvecklas till sexuellt våld. Om detta vore sant (vilket det naturligtvis inte är) så skulle alla pojkar inte bara ha sexuellt våld "inom sig", det skulle dessutom vara starkt förknippad till vår mänskliga upptäckslusta och nyfikenhet. Det är rent idiotiskt att ens tänka i såna banor.

Vad är poängen med att skämma ut pojkarna så här? Läraren har pratat med dom redan. Om vi ska prata om internetnärvaron i barns liv när det gäller nätmobbing måste vi väl ändå göra det här också? När tusen och åter tusen människor, som dessutom är äldre än pojkarna, skriver om hur vidriga de är som gjort det här kan man väl ändå anta att det kan tänkas ha en negativ inverkan på deras unga sinnen?

2013-11-27 @ 10:05:34
Postat av: Veylia

Det här är vidrigt. Hur kan jag göra för att hjälpa?

Och oskar, du är en lika vidrig mansgris som tänker på killarna först, när det är de som gör fel.

2013-11-27 @ 10:40:48
URL: http://veylias.se
Postat av: Oskar

Veylia: Skojar du? Måste min reaktion bero på min maskulinitet? Det här är något som man ska (och har) prata med de inblandade barnen med när det uppkommer, inte något man ska nätmobba små pojkar för. Deras nyfikenhet blev lite fel den här gången, men att likställa den med framtida sexuellt våld är helt åt helvete.

2013-11-27 @ 10:51:42
Postat av: Veylia

Oskar; Nej, jag skojar inte. Jag har själv varit med first hand hur det här kan eskalera. "Lite fel", my ass!

2013-11-27 @ 10:58:07
URL: http://veylias.se
Postat av: Oskar

Jag lägger varken värdering eller notis vid din erfarenhet då det inte är vad vi pratar om. Vad vi pratar om är nyfikna barn som har pratats med och fått det förklarat för sig att det dom gjorde inte var rätt. HUR vi pratar om det är i termer av manligt sexuellt våld, förtryck och djävelskap och vi gör det genom att trycka ner barn. Det är vidrigt.

2013-11-27 @ 11:07:31
Postat av: Veylia

Hm... okej, ja, jag ser din poäng. Jag tycker fortfarande att det här inte är okej, men det är de vuxnas fel som inte tar tag i det. Jag menade å andra sidan inte att försöka göra mig själv till ett offer, jag menade bara att jag har själv erfarenhet av hur sådant här kan gå överstyr, det var därför jag reagerade så starkt.

2013-11-27 @ 11:26:39
URL: http://veylias.se
Postat av: Anonym

Tyvärr finns det bara en sak att göra: polisanmäl pojkarna för sexuellt ofredande! Du kommer ingen vart annars. Detta kommer att skapa medial debatt och ge resultat. Inget annat bär frukt. (Detta problem finns inte bara i din lillasysters grupp. )

2013-11-27 @ 11:31:59
Postat av: Mayra

Helt sjukt, att dom beter sig på det viset och att mamman inte hade ryggrad till att säga åt sitt barn att det är fel och att folk inte ska behandlas sådär. Själv är jag ingen mamma eller liknande, men jag har en lillebror och skulle aldrig låta honom göra något sånt. Man ska uppfostra rätt, inte med slag eller hot - på det rätta sättet. Du borde anmäla dom. Inte barnen, men lärarna och kanske föräldrarna. Ännu en gång, helt sjukt. Kan heller inte fatta hur några står på orättvisans sida. Nyfikenhet eller inte, man ska inte göra så.

2013-11-27 @ 12:12:03
URL: http://mayranarvaez.blogg.se
Postat av: M.O.B.

Ändå står det att alla flickorna är kära i den elakaste pojken, d.v.s. den som grävskopar mest. Jag tror grävskopningsbeteendet kan vara genetiskt och när kvinnorna växer upp så vill de helst skaffa barn med den som har mest erfarenhet av grävskopning och då blir nästa generations pojkar likadan eller värre och nu har vi nått fram till den nuvarande situationen. Enda sättet att stoppa denna utveckling är om kvinnor vägrar skaffa barn med de män som ägnade sig åt grävskopning. Det kan dock vara svårt att avslöja dessa män eftersom de kanske döljer det eller t.o.m. låtsas vara feminister.

2013-11-27 @ 13:37:31
URL: http://twitter.com/MOB_i_L
Postat av: dafuq

Oj, här var det inte många som var för ett jämställt samhälle inte.

Skulle det endast vara pojkar som överskrider integritetsgränser när det gäller barns sexuella utforskning och experimenterande, menar ni?

Och att börja tala om maktutövande och könsstrukturer när det handlar om 8-åringar blir ju bara skrattretande absurt. De är nyfikna och busiga barn som än inte förstår var gränserna går, svårare än så är det inte. Sen kan de självklart vara medvetna om fröknarnas ogillande av allt lekande och experimenterande av sexuell karaktär, och därmed görs detta i skymundan.

Pojkarna har gjort fel och de skall strängt tillrättavisas och förhoppningsvis upphör leken. Så min slutsats blir att man måste ta ett snack med alla barn om grupptryck, mobbing, klasskompisar (speciellt tjejer) och respekt. Du tycker att endast detta snack skall tas med pojkar, varför?

2013-11-27 @ 14:30:16
Postat av: Tilde

Är fly förbannad, tror inte ens det finns ord för mina tankar, lånade detta till min blogg. Länkade din blogg.

2013-11-27 @ 17:25:13
URL: http://tildeslivsstil.blogg.se
Postat av: Könsmakt

Hej!
Jag läser männens inlägg här. De försvarar pojkarnas beteende och tycker det är normalt.
Vet ni: ni gör det "normalt". Det är helt okej enligt er att trycka ner och objektifiera småflickor. Det är bara så det ska vara. Därför fortsätter detta beteende. Ingen tar itu med det - för det är "normalt" att kvinnor är lågt stående objekt för männen.
Pojkarna kanske inte förstår vad de gör: men dör helvete - uppfostra dem då till att bli goda män som ser på kvinnor som annat än objekt, hål att gräva i, i grupp. Fostra era barn, ta ansvar! Detta är inte normalt - via internet lätt tillgänglig våldsporr och annan skit som ligger som grund till dessa beteende är inte normalt! Samhället ska inte fostra våra barn - i synnerhet inte utbudet på nätet. Det ska vi vuxna. Respekten i samhället försvinner annars. Ta ansvar! Varken flickor eller pojkar är objekt, det är barn som ska behandlas och behandla andra med respekt. Vi vuxna måste lära dem genom att visa att detta inte är cceptabelt!
Jag förstår inte hur vissa kan vifta bort det som skrivs här i denna blogg. Vad är det för människor? Är ni själv vuxna våldtäktsmän som söker jämlikar??

2013-11-27 @ 18:11:58
Postat av: Lärare

Blir så innerligt förbannad så jag skulle kunna skriva ett brev till denna skola, om jag visste vilken det var. Själv jobbar jag på en skola med 90% invandrarbarn och väldigt mycket sociala problem. Det förekommer mycket fula ord på skolgården, men aldrig sexuella anspelningar eller tafsande på detta vis. Finns inte en chans med tanke på föräldrarna, skulle de få höra detta från sina barn hade det slutar med polis inblandat. Det är inte ok, men flickorna måste lära sig att säga ifrån, hålla ihop och prata med vuxna i sin omgivning. Att flickorna inte berättar för sina föräldrar är väldigt märkligt. Har själv flickor i den åldern. Jag hade vänt upp och ned på skolan tills detta lösts. Pojkarnas föräldrar och pojkarna hade också fått känna på min vrede! Äckel!!!
Kör upp en grävskopa i arslet på dem istället så ska vi få se på reaktionerna! Skitit fullständigt i om jag blivit kallad för psycomorsan, men rätt ska va RÄTT!!!
Bara på dem, de gör de för att de KAN, för att ingen sätter stop för det!

2013-11-27 @ 18:35:03
Postat av: Anonym

Lärare: Så det är okej för vissa att grävskopa någon? Usch så obehagligt.

2013-11-27 @ 21:14:08
Postat av: Anonym

Läser folk inte artikeln (som av någon anledning existerar)? Många pratar som om det här inte är något som skolan tagit hand om, något som föräldrar och lärare skrattat bort. Om ni läser artikeln så framgår det med all önskvärd tydlighet att det här är ett problem som man tog hand om. Ni sitter ju bara här och skriker för skrikandets skull, utan att ha fakta klara för er.

2013-11-27 @ 21:18:39
Postat av: Ditteli

Fruktansvärt att läsa om hur barn har det i skolan. FÖr mig är det inte ett genusproblem utan ett samhällsproblem. Vi har separerat barnen från de vuxna alltför tidigt. Barnen fostras inte längre av sina föräldrar i första hand utan på dagis. De fostras inte ens av andra vuxna utan av andra barn på dagis. Sen fortsätter det på fritids. Barn som fostras av andra barn tror jag utvecklar beteenden som inte är så trevliga - de blir tvungna att kämpa för en plats i en social hierarki. Detta besparas barn som fostras i en familj. Pojkar och flickor är inte helt lika varandra och tyvärr blir pojkar som är för utlämnade åt varandra mer utåtagerande och otrevliga än vad flickor i samma situation blir. Även om det verkar som om flickorna också håller på att utveckla våldsamma beteenden. Flickor har andra sätt att visa att de mår dåligt. Självskadebeteenden ökar och unga flickor är den grupp där ångest och oro ökar mest. Jag tror att vi måsta ändra synen på våra barn - vi föräldrar måste ta tillbaka makten över våra barn - det är inte statens barn, inte förskolans och fritidshemmens barn utan våra barn - det är vi som ska fostra barnen, vi som ska vägleda våra barn och ha tid att utveckla en nära relation till dem. Barn hör inte hemma i stora barngrupper från 1 års ålder - de ska fostras av en nära anknytningsperson, någon som älskar dem just för att de är deras barn.

2013-11-28 @ 07:22:12
Postat av: Sara

Till alla er som säger "vad bra att du skriver det här" och "ta upp det på föräldramötet" som kommentar på texten: TA UPP DET SJÄLVA på föräldramötet! Det här handlar inte om två tre åttaåriga killar på någon skola någonstans. Det här gäller nästan varenda kille i åldern 8 till 20. Ta inte för givet att dina barn är ett änglalikt undantag, med största säkerhet är de inte det.

Jag har exakt likadana minnen från min skolgång. Det var mer än 10 år sedan och uppenbarligen har INGENTING hänt sedan dess.

2013-11-28 @ 10:33:31
Postat av: Hanna Weiderud

Hej Amalia!

Jag jobbar på P1 morgon Sveriges radio och försöker komma i kontakt med dig. Har du möjlighet att återkomma till mig under dagen så skulle jag uppskatta det mycket! Jag nås på hanna.weiderud@sr.se eller 08-784 7190. Tack!

2013-11-28 @ 11:56:04
Postat av: En som minns

Jag var 8 år för 20 år sedan och känner igen det här, om än under lite andra former. Jag minns när pojkarna i klassen kröp under borden där man satt och läste och petade pennor mellan benen på en. Eller när de gick gick runt med förstoringsglas och skämtade (i mellanstadiet) om att tjejerna i klassen hade så små bröst att man inte ens kunde se dem genom glaset – eller när de rotade i tjejernas väskor i jakt på bindor för att sedan sjunga mobbande ramsor i kör. Ena stunden hade man för små bröst, andra stunden var man konstig för att man hade kommit i puberteten...

För mig spelade det ingen roll vilken ålder jag var i, det kändes alltid lika skämmigt och jag vågade inte berätta för någon. Det kändes som att det var mig det var fel på. Alla var nog inte lika känsliga, men för mig kom det till den punkten att jag skämdes för mitt kön. Jag hade så stora kläder som möjligt för att killarna inte skulle kunna kommentera min kropp. Och jag hade inte ens börjat högstadiet.

Jag vill inte alls generalisera här, för jag tror säkert tjejerna gjorde hemska saker mot killarna också, bara att just jag inte såg det. Jag tror det hade varit skönt för både drabbade flickor och pojkar att höra från en vuxen att det inte är okej att göra såhär, och att det är okej att säga ifrån eller berätta för en vuxen. Jag hoppas att alla som har läst blogginlägget och har ett småsyskon, ett barn eller barnbarn i skolåldern vågar prata med denne, eller varför inte ta upp det med lärare eller andra föräldrar på klassmötet. Det kan vara ditt lilla barn som går runt och har dåligt självförtroende eller skäms för sin sexualitet. Och det ska verkligen inte behövas!

2013-11-28 @ 13:23:35
Postat av: En som minns

(Forts. från föregående inlägg:) Dock vill jag påpeka att det här med att prata med andra föräldrar nästan kan bli kontraproduktivt ibland. Jag minns själv en situation i lågstadiet med en klasskompis som blev mobbad under lång tid. Det ledde till ett obehagligt bråk mellan föräldrarna, där den mobbades föräldrar försökte få slut på det hela, och "mobbarens" föräldrar blånekade att deras son hade gjort något fel. Jag önskar att alla föräldrar kunde få upp ögonen för att deras barn inte alltid behöver vara de änglar som de önskar och tror att de är.

2013-11-28 @ 14:10:02
Postat av: Ska jag inte kunna ha på mig var jag vill utan att bli våldtagen? Lär männen att sluta våldta!!! Var är världen på väg egentligen?

Fyyyy vad hemskt, håller helt med Kamelia. Dessa hanar kommer växa upp som ett par rediga kvinnomisshandlare det vet vi allihop. Men frågan är såklart, var är de vuxna när allt detta hände?! Varför agerar ingen?! Blir så arg så det kokar i mig!! Stackars flickor som kommer växa upp osäkra, rädda, för att dessa dominanta svin(män) ska komma och antasta dem vilken stund som helst :'( Var är världen på väg egentligen?


På tal om kvinnoförnedrande grisar(män ofc) som inte verkar förstått att det finns gränser alls.
Hörde om en pappa som torkade bajs från röven på sin bebis(dotter), max 1 år gammalt :'( Vart var mamman när allt detta hände? Varför tror män att dom får ta och göra vad dom vill med kvinnor bara för att det är "deras" avkomma? Lär männen att kontrollera sig redan sen tidig ålder för i helvete hur svårt kan det va!!!! Män är svin, blir så jävla förbannad!! Var är världen på väg egentligen?!Jo men egentligen, var är världen på väg?Världen på väg, någon som vet vart?

Blir ju så jävla förbannad. Det kokar i mig och män är svin.2013-11-28 @ 18:53:46
Postat av: skandalbeauty.blogg.se

Är det här en ny startad blogg?

2013-11-28 @ 21:36:19
URL: http://skandalbeauty.blogg.se/
Postat av: Robert

verkar inte särskilt svenskt att ha ett sådant beteende och attityd. Det är föräldrarnas fel, och skolor vet aldrig hur man hantera trakasserier och mobbning. Så här vadet det aldrig när jag gick i grundskolan på 90-talet.

2013-11-29 @ 16:22:58
Postat av: Jenny

Såg din text via vänner som gillade den på facebook. Så sjukt bra och starkt av dig att uppmärksamma detta. För ett tag sen gjorde jag ett reportage där jag tog upp boys Will be boys-konceptet på några rader. Läs gärna!

2013-11-29 @ 23:44:38
URL: http://cestjenny.blogg.se/tidningen
Postat av: Sin egen värsta fiende

Tycker det mest skrämmande med det här är folks reaktioner. Vissa slänger sig med ord som maktspel, könsroller och samhällspåverkan. Nån ville hänga ut dessa barn i media dessutom. Det är barn för i helvete, vad är ni för människor? Känner igen den här typen av lekar, både ifrån pojkar och flickor. Det är knappast något nytt beteendemönster. Förekom garanterat för 20 år sedan, för 100 år sedan och för 5000 år sedan. Barn är barn, det är ni som delar in i könsroller som ni paradoxalt nog vill undvika.
Att dra till med missnöjes klyschan "vart är samhället på väg?" är bara för trött. Ja det är på väg åt helt rätt jävla håll. Vi är inte framme än men det går åt rätt håll.

2013-11-30 @ 16:45:11
Postat av: Kim

Du är en bra storasyster som har lillasysters förtroende. Detta är inte acceptabelt alls! Ring till skolan i morgon dag!

2013-12-04 @ 02:19:31
Postat av: Samuel

Kom ihåg att du inte kan generalisera småbarns beteende såhär. Att säga att det härstammar från samhället, normer etc är helt fel eftersom det i det här fallet antagligen bara var ouppfostrade barn som inte förstod bättre. Det bottnar inte i någon samhällsuppfattning av kvinnan utan det är helt enkelt några, i brist på bättre ord, skitungar som inte vet bättre. Vad det bottnar i är dålig uppfostring och fröknar som inte kan hantera ett problem. "HELVETES JÄVLA SKITSAMHÄLLE", nej det är en helvetes jävla skitskola uppenbarligen.

Sen att säga att det är någon jävla maktutövning, alltså de är 8 år. Som att de medvetet kränker tjejerna när de egentligen bara är ouppfostrade, nyfikna idioter som inte vet bättre.

Jag anser att det är väldigt ironiskt hur du kritiserar samhället, värderingar etc när det är såna som du som bidrar till förutfattade meningar och generalisering av olika saker.

2013-12-05 @ 16:04:09
Postat av: Amanda

"Ska jag inte kunna ha på mig var jag vill utan att bli våldtagen? Lär männen att sluta våldta!!! Var är världen på väg egentligen?"
Hur tänker du? En pappa måste väl kunna hjälpa sin dotter på toaletten? DET är inte sexuella trakasserier, det är att vara en förälder.
Annars håller jag med Amelia.

2013-12-06 @ 12:41:58
URL: http://www.hjartebarnamanda.blogg.se
Postat av: Hating much?

Du kan väll inte på allvar tro att det har någonting med maktstruktur eller patriark att göra, oacceptabelt men en löjlig jävla vinkling från ditt håll.......

2013-12-14 @ 19:22:54
Postat av: Mikael

Du framställer det som om det bara är pojkar som gör så här. När jag jobbade i en 1a så var det flickorna som var på pojkarna, och rent allmänt så har jag märkt att flickor kan vara väldigt påstridiga och kränkande mot pojkar på detta område. Det är helt naturligt att både flickor och pojkar i den åldern gör olika saker som har med andras kön att göra. Lösningen på problemet är mycket enkel. Klargör för de flickor och pojkar som gör så att det inte är ok att göra så om den som man gör det mot inte vill. Och det har inget med patriarkat eller makt att göra...

2013-12-25 @ 11:51:00
Postat av: Sara

Fy fan!
Var är vuxenvärlden?!

2014-01-09 @ 22:11:57
URL: http://smakessens.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0