Hallå, jag skämta ju bara?

Det här med grova skämt är något jag tycker är riktigt kul. Som norsk tar jag mig friheten att skämta om Utöya och spädbarn som brinner är rätt kul det med. Oj vad grovt, har jag någon gräns då? Kan jag skämta om allt helt oskyldigt eftersom det "bara är på skämt"? Jag har en gräns där jag tycker att skämtet i sig bidrar till en normalisering av något som är långt bortom okej och därför bidrar till den kultur som skämtet baseras på från första början. Min gräns går vid skämt om våldtäkt.
 
Att skämta om något är att "ta ned det på jorden", kanske göra det lättare att hantera och på ett sett distansera sig till den aktuella händelsen. Att skämta om grova händelser som massmord, naturkatastrofer, extrema fall så som spädbarnsmord etc. kan ses på som respektlöst gentemot de som berörts av händelsen och det är inget jag förnekar. Det jag menar är bara att grova skämt skiljer sig väldigt mycket åt, och att vissa ger oanade effekter. 
 
Varje gång det dras ett skämt om våldtäkt normaliseras konceptet och det ses samtidigt som något så "avlägset" att det går att skämta om. Problemet här är att det inte är avlägset och en normalisering av händelsen i sig bygger bara på den våldtäktskultur vi redan har. På festen sen, eller i det fina monogama förhållandet, så är det "väl inte våldtäkt! Ser det ut som om jag slog ner hen(ne) i en mörk gränd eller?", utan det faktiska problemet har förskjutits till en närmast fiktiv definition av vad våldtäkt är. 
 
Är jag oklar? Tänk så här, för att jag skämtar om 9/11 betyder inte det att fler terrorister kommer att utföra terroristattentat eller att massmord nomaliseras. Däremot blir skämt av naturen sexism och rasism samt skämt som följer den kvinnoförnedrande jargong som finns i många människors humor och främst gäller våldtäkt något som förminskar problemen i sig! Det gäller problem i din omgivning och inte på TV hundratals mil härifrån. Det gäller strukturella problem som drabbar människor varje dag och det blir genom dina skämt inte sett som riktiga problem. Det spelar faktiskt ingen roll om du dagligen omger dig av PK-människor och gör det med "självdistans" eller om kvinnoförnedrande skämt och hån av våldtäkt är din vanliga grej - sluta bara. 
 
Våldtäkt och annat våld (mestadels mot kvinnor) normaliseras genom reklam och annan media och det är klart att det har en bidragande faktor till varför vi tycker oss kunna skämta om det! Den här normaliseringen är också vad som får så många människor att se det här (orginallänk) som rättfärdigat och anledningen till att American Apparel har kunnat ha sin sexistiska reklam i alla år.
 
Om jag inte når ut till någonting i dig som läsare, tänk på det här: om det finns en enda gnutta sanning i det jag säger, är det inte värt då att bara lägga av med skämt om våldtäkt? Har du lite humor i kroppen så finns det nog massa andra saker du kan skämta om så kör på det istället! 
 

RSS 2.0